”Samhället speglas i våra produktförfrågningar”

Henrik Granefelt, är projektkoordinator för Private Label hos oss sedan 15 år tillbaka. Han jobbar från vår anläggning i Borås där han också varit i 27 år, först i produktion nu som projektkoordinator. Han berättar om sin resa, roll och vad som är på tapeten just nu inom Private Label.

Berätta, hur kommer det sig att du hamnade på anläggningen i Borås?

− Efter jag gjort lumpen behövde Bröderna Filipsson som ägde fabriken på den tiden hjälp i produktion på anläggningen, det var runt juletider och det skulle produceras kalvsylta, skinka och Onsalakorv. Sedan blev jag helt enkelt kvar, jag har varit med om två uppköp, först Sarduskoncernen och därefter Atria. Under mina år har jag varit i pack och expedition, senare hjälpte jag till i projektet av lanseringen Lönneberga plånbok vilket var ett riktigt kul och lyckat projekt. Därefter gick jag över till att börja jobba med just olika projekt och jobbar idag med Private Label. För cirka 15 år sedan när jag gick in i projektrollen började det bli stort för butiker att börja med sina egna märkesvaror, och det har bara blivit större och större med tiden, så det är en viktig del av vår affär.

Vad gör en projektkoordinator inom Private Label?

− Det kommer en förfrågning/upphandling från kund varpå vi tar det vidare in i PD-gate. Det är här vi driver projektet tillsammans med bland annat PU (produktutveckling).  Det produceras fram prover och räknas på offerter som skickas till kund, så att vi säkerställer att de får det de är ute efter. När kund är nöjd med prover och affären har kommit i hamn – så påbörjas processen med framtagning och registrering av allt material. Inom retail finns det två fönster att lansera nya produkter, vecka 11 eller vecka 36 och ganska ofta kommer förfrågningar rätt så nära inpå ett fönster så det gäller att jobba med korta deadlines. Min del i det hela blir att hålla ihop helheten.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

− Det är att jag får ha kontakt med så många olika personer inom koncernen, alla är verkligen experter inom sitt respektive område och tillsammans får vi ihop helheten. Vi brukar vara ett team på åtta till tio personer i ett projekt, det är en rolig variation! Det är även fantastiskt kul när man är ute i butik och ser produkterna vi varit med och skapat – för man vet hur mycket jobb som ligger bakom.

Tror du Private Label kommer fortsätta växa?

− Det är nog inget som kommer minska i alla fall, det känns som att flera butiker satsar mer och mer på Private Label just nu. Det vi ser ett ökat fokus på nu är att ta fram miljövänligare förpackningar, något vi även jobbar med för våra egna brands. Ett annat fokus vi ser från kunderna är att minska förpackningsvikterna för att få ett lägre konsumentpris – som är högst aktuellt i dessa tider. Det går i cykler vad som är i fokus beroende på vad som är på tapeten – samhället speglas i våra produktförfrågningar.

Eftersom du sitter i Borås, har du någon favoritprodukt som vi gör på anläggningen?

− Då skulle jag säga Lindösalami tomat & basilika! Den är riktigt trevlig.

Över till privata Henrik, vad gör du när du inte jobbar?

− Jag är särbo och bor norr om Borås med min dotter på 16 år. Jag gillar träning av alla dess slag och besöker STC:s olika pass frekvent. Borås har tre fantastiska längdskidsskidanläggningar (öppna in i april) som jag gärna spenderar min tid på, jag tycker även om löpning när den årstiden kommer och nästa utmaning blir en crawlkurs för att kunna delta i openwater.

Tack Henrik!