”Potentialen för svenska livsmedel utomlands är stor”

Malin Gröneberg är Export Manager hos oss på Atria Sweden och jobbar med att etablera våra varumärken och produkter utanför Sveriges gränser. Hon berättar mer om vår exportverksamhet, potentialen och de utmaningar som finns.

Hur har din resa sett ut på Atria?

− Jag började på Atria redan 2011 men jobbade då på marknadssidan med framför allt Ridderheims, sedan gjorde jag en liten avstickare i några år för att därefter komma tillbaka 2018 till denna roll som Export Manager.

Vad gör en Export Manager på Atria?

− Jag är ansvarig för Retail och Exports varumärken och produkter utanför Sveriges gränser, det gäller att upprätthålla befintliga marknader men även starta upp nya. Jag är kontaktpersonen mellan Atria och våra distributörer och kunder. Jag gör research för att hitta nya intressanta marknader och träffar människor från hela världen, bland annat på internationella mässor.

Är det viktigt med mässor?

− Mycket av bearbetningen sker numer direkt med kunder men Anuga i Tyskland som är världens största livsmedelsmässa är vi alltid med på. Den är fortfarande i särklass den mässa som ger bäst utdelning och det är mycket effektivt att möta nya kunder och förstå vad som efterfrågas. 

Var i världen finns potential för våra produkter?

− Vi har stor potential i EU men även utanför, men där kan handelshinder begränsa oss emellanåt. Inom EU är det mycket lättare att exportera. När vi kikar på vilka marknader som är intressanta är det flera parametrar vi tar i beaktning, allt från storlek på land, dess ekonomi och konsumentbeteende, till hur dagligvaruhandeln ser ut samt deras lagar och regler för livsmedel. När vi slagit ihop allt detta kan vi till slut lägga pusslet.

Vilka varumärken fokuserar vi på och till vilka länder exporterar vi?

− Ridderheims fokuserar vi mest på just nu eftersom produktsortimentet passar in på väldigt många marknader, här är fokus på ölkorv och inläggningar. Även Lönneberga finns ett intresse för, det upplevs svenskt och äkta vilket lockar andra länder då det osar kvalitet och säkerhet. Jag upplever att ute i världen finns mycket mer plats för våra fantastiska produkter. Vi erbjuder många gånger möjligheten till Private Label som är jättestort ute i Europa. Nästan alla butikskedjor har egna märkesvaror och får vi Private Label kontrakt är det oftast förknippat med stora volymer.

− Vi exporterar till flera olika länder, däribland Norge, Finland, Belgien och Hong Kong. Generellt finns ett stort intresse för svenska produkter i Asien, men det är mycket certifikat som måste till för att få exportera produkterna dit och långa och krokiga processer. Vi har nätverksträffar med bland andra Livsmedelsföretagen och Business Sweden för att diskutera och tillsammans jobba för en ökad export av svenska varor. 

Har vi något på gång framåt som du kan berätta om?

− Nu i vecka 13 går vi in med ett test på ny marknad, Nederländerna – med ett tiotal produkter till en större retailers tapasavdelning. Vi har lite på gång i Japan, men vi kommer behöva ändra vissa produkter på grund av Japans handelshinder.

Vad är det roligaste med att jobba med export?

Jag tycker mitt jobb är grymt roligt! Det är högt och lågt. Jag får träffa människor från andra länder och kulturer med andra sätt att arbeta på vilket är extremt lärorikt. Det gäller också att vara anpassningsbar, ena dagen kan det vara noga planerade möten med tydlig agenda och andra dagen diskussioner vid en middag som kan leda till viktiga affärsbeslut. Sen gör hela gänget på Göteborgskontoret såklart mitt jobb ännu roligare, det är tillsammans vi får exporten att rulla – vi är ett bra team.

Du nämnde att du utgår från Göteborg där vi jobbar mycket med Ridderheims, har du någon favoritprodukt från Ridderheims?

− Jag älskar vår Red Devil ölkorv!

Över till privata Malin, vad gör du när du inte jobbar med oss på Atria?

− Jag har två sportiga söner som är 10 och 13 och är därmed bland annat en fotbolls- och innebandymamma. Jag har ett nyfunnet intresse att vara ute på havet och har börjat fiska hummer när det är säsong. Den andra delen av året älskar jag att åka skidor.

Har du någon paradrätt eller middagstips till oss?

Risotto, det är en social härlig rätt att laga och går att variera i oändlighet. Jag gillar varianten med kantarell och mandel. Sedan är ju plockmat aldrig fel 😉

Tack Malin!