Hos Mattias står dörren alltid öppen

Mattias Hjalmarsson

Namn: Mattias Hjalmarsson
Gör: HR-Specialist, stationerad i Malmö
Anställd sedan: 2019

Hej Mattias!

Vad gör en HR-specialist på Atria?

 En HR-specialist arbetar med olika typer av personalärenden. Allt från operativa delar som personaladministration, rehab, rekrytering, chefsstöd och kommunikation till mer strategiska arbetsuppgifter inom projektform, arbetsmiljö och arbetsrätt.

I en HR-roll står dörren alltid öppen för våra medarbetare och chefer, vilket kan göra att man ibland får prioritera om sin vardag. Med det sagt är ingen dag den andra lik.

Hur ser en dag på jobbet ut hos dig?

 Under pandemin har jag lärt mig att växla mellan att arbeta hemifrån och på kontoret, även om jag främst befinner mig på vår anläggning i Malmö där kaffet alltid är varmt. 😊

I min roll får jag möta flera delar av organisationen. Majoriteten av Atrias personalstyrka består av produktionspersonal och jag arbetar därför nära våra chefer inom produktionen. Utöver det har jag också daglig kontakt med företagets övriga supporterande funktioner, oftast via Teams som vi nu lärt oss att bemästra!

Mellan mötena rundar jag av med administration och mer långsiktiga projekt jag arbetar i, så som exempelvis uppbyggnaden av vårt personalsystem Sympa HR!

Vilka frågor brinner du för i ditt jobb och i din vardag?

 Jag tycker om att effektivisera våra arbetssätt, där vårt nya personalsystem Sympa är ett utmärkt exempel på en långtidsinvestering som kommer att förenkla arbetssätten för våra chefer.

Annars älskar jag att ta mig an uppgifter där man får komma med kreativa lösningar. Det klyschiga HR-svaret ”jag brinner för människor” stämmer visserligen överens på mig även om jag väljer att bespara er den klyschan…

Vad intresserar dig mest inom HR-området?

 Hur HR-rollen kommer att se ut i framtiden. Med nya, digitala arbetssätt och fler interimslösningar står vi inför en förändrad arbetsmarknad. Anställningar blir allt vanligare i uppdragstagarform och hur påverkas anställningsförhållandet däremellan. Det är intressant att fundera över.

Visste ni exempelvis att unga människor tenderar att byta jobb oftare än den äldre generationen? Hur kommer det att influera hur vi anställer i framtiden?

Vad är det roligaste med att arbeta på Atria?

 När jag var liten älskade jag smörgåspålägg och särskilt Lönneberga som var min favorit. Av en slump hamnade jag här på Atria, där vi i Malmö just tillverkar Lönnebergaskinka. Om jag hade berättat det för en liten Mattias hade han blivit förtjust.

Barndomsdrömmen var att arbeta i fabrik, snusa och köra Volvo. Snusa gör jag inte, annars är jag ganska nära drömmen och hur många kan stoltsera med det!

Vem är du utanför arbetstid?

 Humor är otroligt viktigt för mig i såväl privatliv som i arbetet. Den kan komma i alla dess former men jag umgås mycket med människor jag kan skratta ihop och trivs med.

Fantasyfantast är jag också och förlorar mig gärna bort i drömmarnas land! När det kommer till att gå in i djupa diskussioner om fiktiva karaktärer och världar vågar jag skatta mig själv som en utmärkt samtalspartner.

Fotboll är ett stort intresse. Självklart var jag parkerad i soffan under Sveriges matcher i EM, även om det denna gång inte bar hela vägen… Siktet är nu inställt på VM 2022!