”Kyckling är kanske världens mest mångsidiga råvara” – så summerar vår kategorichef Anna Kultalahti framtidsutsikterna för kycklingkategorin

Anna Kultalahti

Namn: Anna Kultalahti
Gör: Category Manager, stationerad i Sundbyberg
Anställd sedan: 2001

Hej Anna!

Vad innebär det att jobba som Category Manager på Atria och vilken kategori ansvarar du över?
─ Jag ansvarar för vår kycklingkategori inom dagligvaruhandeln som består av konsumentpackad färsk kyckling och färdiggrillad kyckling i värmeskåp. Med kunskap om marknaden, konsumenten och kategorin ansvarar jag för att stärka och utveckla sortimentet. Det innebär att både grotta ner sig i siffror och KPI’er men också att verkligen lära känna kunderna, våra intressenter, identifiera styrkor och svagheter samt se möjliga vägar framåt. På basis av dessa parametrar så vårdar och utvecklar jag ”kycklingportföljen” för att möta nutida och framtida behov. Även om jag som Category Manager förväntas ta ägarskap över kategorin så är det inte ett enmansjobb. Jag jobbar tätt tillsammans med kollegor för att driva kycklingkategorin framåt. Så fort vi har identifierat ett marknadsbehov hjälps vi alla åt, produktutvecklare, marknadsavdelning, produktion och sälj, för att hitta lösning på behovet.

Hur ser du på framtiden inom kycklingkategorin?
─ Den senaste tiden har kycklingkonsumtionen i Sverige ökat. Kyckling går nästan att variera hur mycket som helst och jag tror att det kommer fortsätta att öka. Nu gäller det att livsmedelsindustrin och handeln jobbar tillsammans för att möta konsumenternas efterfrågan och skapar större plats i hyllan för färsk kyckling. Just nu jobbar vi bland annat med ett projekt om framtida konsumtionsmönster, som jag gärna berättar mer om vid ett senare tillfälle.

Vilka utmaningar och möjligheter finns inom kycklingkategorin?
─ Kyckling är kanske världens mest mångsidiga råvara. Vi hittar den i butikens frysdisk, bland kylvaror och i värmeskåpet, samt ibland som färdiglagad måltidslösning. Kyckling har också etablerat sig inom smörgåsmat och korv, som tidigare bestod av rött kött. Det visar bara vidden av kategorin och potentialen för vidareutveckling. Dagens konsumenter letar efter enkla, snabba och nyttiga lösningar för vardagslivet. Färsk kyckling har goda möjligheter att möta dessa önskemål.

Vad är det roligaste i din roll?
─ Framför allt är det människorna i min omgivning och den dagliga humorn som förgyller arbetsdagarna. Även om det stundvis är tufft, och särskilt nu med distansarbete, så är det alltid någon som spänner på smilbanden och får alla andra på gott humör.

Vill du berätta mer om din resa inom Atria Group?
 Jag är lite av en veteran med över 20 år på Atria. Min resa startade på Atrias callcenter år 2001 och jag har sedan dess fått möjlighet att testa flera spännande roller inom företaget, bland annat som Trade Planning Manager och Sales Manager. Rollen som Category Manager är inte helt främmande för mig då jag var Category Manager för rött kött (fläsk- och nötkött) i Finland i cirka 8 år. Sedan januari 2020 har jag arbetat här i Sverige som Category Manger för kyckling!

​​​​​​​Vad gillar du att göra när du inte är på jobbet?
─ Jag läser en del, cyklar och virkar strumpor. Men allra mest spenderar jag tid i sommarstugan. Bastu, simma i sjön, paddelsurfa och laga mat med goda vänner – det är kvalitetstid för mig. Ved är något som går åt i mängder i stugan och särskilt till bastun. Som tur är har jag egen motorsåg och träklyvare. Det är något visst med att fälla, klyva och elda sin egen ved. 😉